Sin en wille kinne folle tille – Anne Zijlstra, een markante vrouw. Een boek geschreven door oud Oosterbierumer Piter van der Woude.

In februari 2016 verschenen:
Sin en Wille kinne folle tille – Anne Zijlstra, een markante vrouw
Taal: Nederlands / Ingebonden, 123 blz. / Prijs: € 20,00.
Geschreven door Piter van der Woude
Interesse? Stuur een email naar Ane Norder. Adres: norder.vdzande@home.nl

Een biografie over Anne Zijlstra, dochter van Ane Jelles Zijlstra en Pietje Rinses Posthumus, zuster van beroemde broers. Maar zo glanzend als zich het leven van die broers ontvouwde, zo moeilijkfoto Anne was dat van Anne, zeker in die magere jaren na de oorlog toen zij, op 25-jarige leeftijd weduwe werd en achterbleef met haar twee jongetjes.
Het was een tijd zonder de sociale voorzieningen van nu. Een klein beetje steun van de diakonie en zo nu en dan een particulier die haar iets toeschoof. Dat was het wel zo ongeveer. Lang niet genoeg om van te leven met een gezin met twee jonge kinderen. Anne moest iets doen, maar wat? Van ouds werd je in dergelijke omstandigheden min of meer gedwongen om maar snel met een weduwnaar, of een vrijgezel een huwelijk aan te gaan. Maar zo ver was Anne nog lang niet, ze was daar gewoon niet toe in staat; haar drama was veel te groot geweest. Bij een boerin in de huishouding helpen? Als zo’n baan er al was dan was die haast niet te combineren met haar eigen huishouding.
Maar ze had een mooi groot huis met een goede uitstraling. Een kosthuis, dat was een mogelijkheid. Zo nu en dan was er iemand in het dorp die behoefte aan aan een tijdelijk onderdak. Een schooljuffrouw, een klerk, een ziekenverzorgster; dergelijke mensen.

 

foto PiterPiter van der Woude is schrijver. Hij schrijft graag over mensen en zaken uit z’n geboortestreek. Over gewone mensen, die bij nader inzien helemaal ziet zo gewoon blijken te zijn. Anne Zijlstra was zo’n gewoon mens. Op het eerste gezcht dan. Want wat een persoonlijkheid was ze! Lees dit boek er maar op na.
“Over haar een biografie schrijven was een groot genoegen. Ik heb veel van haar geleerd.”

 

 

Bladwijzer de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *