Foto uit album beppe Liefke Herrema-Terpstra

Gerrit Herrema – lid van de vereniging – heeft een foto uit zijn schoenendoos opgedoken. Het betreft een foto uit het album van zijn beppe Liefke Herrema-Terpstra.

De foto is een briefkaart en dat betekend dat er zeker meerdere van in omloop zijn geweest. Diegene die een dergelijk opdracht gaf om op deze wijze een foto van zijn familie te maken en als briefkaart uit te geven en te versturen zat in de regel goed bij kas.

Wie weet de namen van deze personen? Dubbelklik op foto voor groter formaat.

Gerrit Herrema heeft er absoluut geen weet welke familie  op de foto staat. Zijn beppe Liefke was, toen de kaart is verzonden in 1905, 17 jaar. Mogelijk dat het hier om een verjaardagsgroet gaat want de kaart is gestempeld op 25 augustus en beppe Liekfe was geboren op 26 augustus. Je zal maar zo’n verjaardagskaart krijgen met allemaal mensen die bepaald niet vrolijk kijken. De afzender van de kaart is Grietje van der Veen, maar wie dat nu is geweest?

Wie herkend de foto en de mensen die erop staan en wie was Grietje van der Veen? Laat het ons weten als u wat meer kan vertellen.

Piter van der Woude reageerde op dit artikel op:

14 augustus 2013: Ik heb een soortgelijke foto gevonden van de Buorren in Oosterbierum; zelfde kleding, ook met zo’n zij-opschrift. Het betreft een ansichtkaart die mijn pake Pieter Wietses de Vries stuurde aan zijn vriend Doede Winsemius die in militaire dienst was. Die kaart heeft een poststempel uit 1908.
Nu over deze kaart. Liefke Terpstra werd geboren in 1887, net als Sijke van der Veen, beide in Oosterbierum. Zij waren waarschijnlijk bevriend, reden waarom Liefke deze kaart ontving. De foto lijkt met een belangrijke gebeurtenis te maken te hebben want iedereen is op z’n paasbest. Het lijkt mij een huwelijksfoto, het bruidspaar te midden van de families. Welk huwelijk zou dat kunnen zijn? Misschien dat van Sijke?. Zou kunnen maar ik denk dat de bruidegom een van der Veen is, ik meen bepaalde trekken te herkennen. In dat geval zou dit het huwelijk van Sybe van der Veen met Jetske Scheffer kunnen zijn. Zij zijn getrouwd in 1904. Jetske was de dochter van Gooitsen Scheffer uit Firdgum. Uiterst links staan dan Lieuwe van der Veen en echtgenote Sijke Sijbesma. Daarnaast zittend mogelijk Gooitsen Scheffer en z’n vrouw Sietske Stellingwerf. De anderen zijn dan boers/zusters (van beide kanten) met echtgenoten. Het zou interessant zijn deze theorie te testen met behulp van kinderen van Lieuwe & Anne van der Veen (Sijke, Rikke, …) kinderen.

Even een foutje herstellen. Ik schreef: Liefke Terpstra werd geboren in 1887, net als Sijke van der Veen. Ik bedoelde natuurlijk niet Sijke van der Veen, maar Grietje van der Veen, de afzender van de kaart. Verderop nog een keer dezelfde fout: “Misschien dat van Sijke?”, moet zijn: Misschien dat van Grietje?
Sijke van der Veen was een 7 jaar jongere zus van Grietje.

 

Getagd , , . Bladwijzer de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *