Een foto keert terug na 65 jaar, troch Jelle Feenstra.

Het is eind december wanneer ik een envelop met foto’s uit Canada krijg.
Foto’s waarvan ik het bestaan wel wist maar er eigenlijk geen rekening meer mee hield dat ik ze nog zou krijgen.
Ze waren tijdelijk opgeslagen geweest maar niet meer te voorschijn gekomen en dan komen ze plotseling toch voor het licht.
Zo aan het einde van het jaar heb je de kerstversiering weer nodig en ja daar zitten de foto’s ook tussen. Dus krijg ik ze vervolgens binnen enkele dagen daarna toegestuurd.
Foto’s uit het verleden waarvan men daar niet weet wie er op staan.
Mijn oog valt op een prachtige foto die ik er dan ook onmiddellijk tussenuit haal. Ik vind het altijd jammer dat je van die mooie oude foto’s ziet zonder te weten wie er op staan. Maar er zijn uitzonderingen, van die foto’s die hun eigen verhaal vertellen ook al weet je niet wie er op staan. Natuurlijk heb ik wel een idee waar ik moet gaan zoeken. Het valt mij op dat dat er doorgedrukte letters aan de voorkant te zien zijn, dus moet er ook iets op de achterkant staan. Als ik de foto omdraai staat er op geschreven:
“Portefeule gevonden vermoedelijk uw eigendom”. De afzender was W. Bouwma, Pietersbierum 43 en was gericht aan De Heer J. Heeringa O.B.D. St. Jac. Parochie.
Deze foto heeft dus in die portefeuille gezeten en is door de eerlijke vinder, die kennelijk wist wie de personen op de foto waren, maar klaarblijkelijk ook een vermoeden had van wie de portefeuille moest zijn.

Sédyk nr.10 te Koehool / Tzummarum was bewoond door Theodorus en Janke Mebius, nr.9 door Lieuwe Tjeerds en Neeltje Heeringa, Sédyk nr. 8 door Harm en Richtje Heeringa, nr.7 door de familie Klaas Bouma.

Sédyk nr.10 te Koehool / Tzummarum was bewoond door Theodorus en Janke Mebius, nr.9 door Lieuwe Tjeerds en Neeltje Heeringa, Sédyk nr. 8 door Harm en Richtje Heeringa, nr.7 door de familie Klaas Bouma.

Natuurlijk had ik graag willen weten wanneer de foto is verzonden maar helaas staat er geen stempel op. De postmeester had het stempel waarschijnlijk niet bij de hand maar heeft wel zijn plicht gedaan door met potlood een groot kruis over de beide postzegels te zetten, zich niet realiserend dat iemand in 2017 heel graag had willen weten wanneer dit is gebeurd.

Sedyk nr. 10. Bron Google Earth.

Rechts, Sedyk nr. 10. Bron Google Earth.

Ik herken direct dat deze foto aan de zeedijk bij Koehool onder Tzummarum genomen is. Een paar jaar geleden heb ik een en ander uitgezocht voor een nicht in Canada en kwam ik op Oud Barradeel een foto tegen die op dezelfde plaats is gemaakt. Jan Jans Heeringa was haar schoonvader en mijn oom. Hij is in 1915 geboren in Tzummarum als zoon van Jan Harmens Heeringa en Sijke Kuiken. In 1918 verhuist de familie naar Sint Jacobiparochie waarna Jan Heeringa in 1941 trouwt met mijn tante Attje Boomsma (1922 – 2006). In 1952 emigreert het gezin naar Canada waar hij in 1982 komt te overlijden.

Links Froukje Heeringa=Dijkstra en rechts Grietje Jans Heeringa

Links Froukje Heeringa-Dijkstra en rechts Grietje Jans Heeringa

Links Froukje Dijkstra en Harmen Jans Heeringa

Links Froukje Dijkstra en Harmen Jans Heeringa

De foto keert na 65 jaar weer terug in Friesland. Ik ging er van uit dat er 2 zusters van Jan Heeringa op de foto staan maar dat blijkt niet zo te zijn. Als ik de foto vergelijk met andere foto’s blijkt dat links zijn schoonzuster Froukje Dijkstra en rechts zijn zuster Grietje Heeringa staan. Froukje Dijkstra ( 1913 – 2001) was getrouwd met Harmen Jans Heeringa (1908 – 1991) en Grietje Heeringa (1909 – ?) was getrouwd met Arnoldus (Nol) Nikkelen (1904 -1985). Waarschijnlijk op dezelfde dag is ook de foto van Froukje Dijkstra en Harmen Jans Heeringa genomen. Waarschijnlijk een dag op familiebezoek geweest en toen zijn deze beide foto’s genomen.

 

Bladwijzer de permalink.

Één reactie op Een foto keert terug na 65 jaar, troch Jelle Feenstra.

  1. Janneke Anema zeggen:

    Seedyk nr. 10 waren mijn grootouders. Pake Dorus en Beppe Janke. Voor mij en mijn zusje hadden ze op hun eigen slaapkamertje een stapelbed. Rood! En als het echt koud werd mochten we bij Pake en Beppe in bed. Pake had een motor maar geen kinderhelmpjes. Beppe had gelukkig bondmutsen die onder de helm pasten. Bij Pake achterop de motor. Naar Harlingen of Franeker dat was een cadeautje. Want dan kregen we een cadeautje.
    Zoveel meer te vertellen over deze fantastische lieve mensen. Nog steeds diep in mijn hart. Dank je wel lieve Pake en Beppe. Ik houd nog steeds heel veel van jullie.
    Jullie kleindochter, Janke Anny (Janneke)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *